Istorie

Istoria BMW

Spune “Freude am Fahren” în germană sau “Sheer Driving Pleasure” în engleza sau chiar “Plăcerea de a conduce” în română voi, fanii Biem, iubiți și prețuiți acest slogan răsunător și puternic care evidențiază perfect esența BMW. Producătorul auto bavarez este asociat instantaneu cu bucuria și plăcerea de a conduce. Într-un fel, BMW este cea mai italiană dintre mărcile de automobile germane, aprinzând o pasiune intensă în sufletele fanilor și șoferilor din întreaga lume.

Deci, cum a devenit prestigioasa marcă de mașini pe care o cunoaștem și o iubim astăzi?

Hai sa ne uităm la istoria BMW, de la înființare până în prezent.

Când a început BMW să producă mașini?

După cum am menționat, BMW a început ca trei companii de producție separate. Acestea au fost Rapp Motorenwerke, Bayersiche Flugzeugwerke, ambele în Bavaria și Fahrzeugfabrik Eisenach în Turingia.

A devenit Bayerische Motren Werke GmbH (BMW) în aprilie 1917. Cu toate acestea, nu au început să producă mașini imediat. În schimb, au produs motoare de avioane. Așa cum a fost în mijlocul Primului Război Mondial, acest lucru este de așteptat. Primul lor produs a fost motorul de avion BMW IIIa. A avut o economie de combustibil bună și a funcționat bine la altitudini mari, ceea ce a dus la o cantitate imensă de comenzi din partea armatei germane, ceea ce a dus la o expansiune rapidă pentru BMW. După încheierea războiului, BMW a fost forțat să nu mai producă motoare de avioane din cauza termenilor din Tratatul de la Versailles. Pentru a menține afacerile, au produs frâne de cale ferată, articole de uz casnic și echipamente agricole.

Când restricțiile Tratatului de la Versailles au început să fie ridicate în 1923, BMW a început să producă motociclete, începând cu modelul R32. Au început să producă mașini în 1928, după ce compania a achiziționat compania de mașini Automobilwerk Eisenach. Modelul lor actual era Dixi 3/15, care era o copie licențiată a lui Austin 7. Acesta a început producția în 1927 și a devenit BMW 3/15. Primul vehicul proiectat în întregime de BMW a fost 3/20 și a fost produs în 1920. Era propulsat de un motor cu patru cilindri, bazat pe motorul Austin 7. Primul vehicul cu șase cilindri în linie a fost lansat în 1933 și a fost BMW 303.

În toată această perioadă, BMW și-a extins gama pentru a include sedanuri, decapotabile și coupe-uri.

Ce s-a întâmplat cu BMW în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

BMW a început să producă din nou motoare de avioane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, producându-le pentru Luftwaffe.

Fabrica lor din München a folosit muncă forțată. Aceasta includea civili străini, prizonieri de război și deținuți din lagărele de concentrare de la Dachau.

Unele motoare de succes au inclus BMW 132 și turboreactorul BMW 003 care au propulsat Heinkel He 162 Spatz.

Primul avion cu reacție cu patru motoare care a zburat vreodată au fost al 6-lea și al 8-lea prototip al bombardierului de recunoaștere cu reacție Ardo Ar 234. Aceasta a folosit motoare BMW 003 pentru putere.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabricile BMW au fost bombardate puternic, iar instalațiile lor din Germania de Est au fost confiscate de guvernul sovietic. Facilități rămase au fost interzise de către Aliați să producă motociclete sau automobile. Și încă o dată, BMW a trebuit să găsească o modalitate de a rămâne pe linia de plutire.

Ce a făcut BMW după al Doilea Război Mondial?

În timpul interdicției, BMW a recuperat echipamente și a folosit materiale second-hand pentru a face oale și tigăi, apoi a produs rechizite de bucătărie și biciclete.

Li s-a acordat permisiunea de a relua producția de motociclete în 1947, primul fiind R24. În ciuda faptului că i s-a interzis să producă mașini, Bristol Airplane Company din Marea Britanie producea vehicule bazate pe modelele BMW de dinainte de război.

BMW a început să producă mașini din nou în 1952, primul dintre care este BMW 501, care era un sedan mare. Și-au extins gama de modele de-a lungul anilor 1950. Aceasta includea mașini sport, sedanuri, coupe-uri și decapotabile. BMW 502 avea un motor V8 și a fost primul BMW care a făcut acest lucru. Modelul lor accesibil, Isetta, a fost o micro-mașină produsă în 1955.

Când a fost produsă Noua clasă?

În ciuda lansării unei game de produse, BMW avea probleme. În timp ce Isetta se vindea bine, avea marje de profit mici și sedanurile lor bazate pe 501 nu se vindeau suficient de bine pentru a fi profitabile. Președintele consiliului de supraveghere BMW a propus o fuziune cu Daimler-Benz, dar aceasta a fost împiedicată de dealeri și acționari. În schimb, Grupul Quandt și-a mărit participațiile în companie și a devenit cel mai mare acționar.

Un program de dezvoltare a început în anii 1960 pentru o gamă nouă de modele. Acestea au fost Neue Klasse, sau Noua Clasă, introdusă pentru prima dată în 1962. Aceasta a inclus sedanuri cu patru uși și a fost extinsă în continuare cu 2000 C și 2000 CS în 1965. Noua clasă a fost creditată pentru salvarea companiei și înființarea Identitatea BMW ca fiind creat de sedanuri sport grozave.

Când a fost lansat BMW Seria 5?

Primul motor cu șase în linie după cel de-al Doilea Război Mondial a fost produs de BMW în 1968. Aceasta a coincis cu lansarea noului șase. Acestea erau sedanuri mari și erau predecesorii Serii 7 și Serii 6.

Prima Seria 5 a fost introdusă în 1972 și era o gamă de sedanuri de dimensiuni medii care le-a înlocuit pe sedanurile New Class. Aceasta a fost urmată de Seria 3, introdusă în 1975, și Seria 6, care a fost introdusă în 1976.

Seria 7 a fost lansată în 1978. Seria 8 a fost lansată mult mai târziu, în 1989 și 1992. A fost și prima aplicare a primului motor V8 al BMW în 25 de ani, cu M60.

Producția limitată a lui Z1 a început în 1989 și a început modelele din seria Z decapotabilă cu două locuri.

Când a lansat BMW divizia M?

Dezvoltat împreună cu Lamborghini, BMW M1 a fost lansat în 1978. A fost prima mașină sport BMW cu motor central și, de asemenea, prima mașină de drum produsă de divizia de sport cu motor BMW, BMW M. Divizia M a produs primul său model bazat pe un vehicul obișnuit, E12 M535i. Acesta a fost BMW M. A fost și predecesorul BMW M5 care a fost introdus în 1985.

BMW a introdus primul lor motor diesel în 1983 pe M1. Câțiva ani mai târziu, au lansat primul lor vehicul break, E30.

Când a cumpărat BMW grupul Rover?

BMW a cumpărat British Rover Group în 1994. La acea vreme, acesta era format din Rover, Land Rover,  Mini  și MG. Achizitia  include, de asemenea, drepturile asupra lui Austin și Morris, în ciuda faptului că acestea erau defuncte.

BMW a deținut grupul Rover timp de șase ani, dar acesta înregistra pierderi mari, așa că BMW a decis să vândă o mulțime de mărci. MG și Rover au fost vândute Consorțiului Phoenix, acesta a format ulterior MG Rover. Land Rover a fost preluat de Ford.

Cu toate acestea, BMW și-a păstrat drepturile asupra Mini, iar cea mai nouă linie a fost lansată în 2001.

În această perioadă, BMW încă mai producea modele, inclusiv E38 725tds, care a fost prima Seria 7 care a folosit un motor diesel.

BMW Z3 a fost primul model produs în serie (în afară de seriile 1, 3 și 5) și primul model care a fost fabricat în afara Germaniei. A fost fabricat în Statele Unite.

BMW vs. Volkswagen

În 1997, proprietarul  Bentley , Vickers, a anunțat că va vinde Rolls-Royce Motors.

Inițial, alegerea pentru un cumpărător a fost BMW, deoarece furnizau componente și motoare pentru  Bentley  și Rolls-Royce. Atât Vickers, cât și BMW au construit și motoare de avioane.

BMW a oferit 340 de milioane de lire sterline pentru Rolls-Royce Motors, dar Volkswagen l-a depășit oferind 430 de milioane de lire sterline. Cu toate acestea,  Volkswagen  deținea doar modelele vehiculelor, instalațiile de producție și administrative și plăcuțele de identificare ale modelelor. De asemenea, dețineau mărcile comerciale Spirit of Ecstasy și Rolls-Royce. Sună mult, nu?

A fost, cu excepția faptului că nu aveau acces la numele Rolls-Royce sau la sigla. Acestea erau încă deținute de Rolls-Royce Holdings. În anul următor, în 1998, BMW a început să furnizeze componente pentru o nouă gamă de mașini Bentley și Rolls-Royce. Ei au plătit Rolls-Royce 40 de milioane de lire sterline pentru a-și licenția numele și sigla.

Deci BMW deține numele și sigla, Volkswagen deține restul. În esență, oricare dintre mărci poate construi vehicule Rolls-Royce, în ciuda faptului că deține părți din companie.

După o bătălie și o lungă negociere, s-a decis ca BMW să furnizeze motoare și componente, iar Volkswagen va avea acces la nume și logo-uri din 1998 până în 2002.

Din 2003, BMW va fi singurul furnizor de mașini cu marca Rolls-Royce, iar Volkswagen ar avea Bentley. De atunci au lansat Rolls-Royce Ghost.

Când a lansat BMW modelele I?

BMW i este un sub-brand al BMW care a fost fondat în 2011. Scopul a fost de a proiecta și produce vehicule electrice plug-in.

Inițial, planurile erau de a crea două vehicule, BMW i3 și BMW i8. BMW i3 este o mașină complet electrică și a început producția în 2013. Lansarea pe piață a avut loc în noiembrie același an.

i8 este un hibrid plug-in, lansat în iunie 2014.

Vânzările combinate ale acestor modele au ajuns la 50.000 de unități în puțin mai puțin de doi ani după ce au fost produse pentru prima dată. BMW i3 a fost clasat pe locul al treilea,  ca cea mai bine vândut mașină electrică din lume, din istoria mașinilor complet electrice. BMW a anunțat desemnarea iPerformance în februarie 2016. Acesta avea să ofere un indicator vizibil al transferului de tehnologie de la marca I la modelele BMW de bază. Prima dintre acestea urma să fie utilizată pe variantele plug-in hybrid ale BMW Seria 7.

Din noiembrie 2016, au fost lansate patru modele BMW electrice, inclusiv BMW X5 xDriver40e iPerformance și BMW 740e iPerformance.

BMW și-a stabilit obiectivul de a extinde ponderea modelelor sale electrice la între 15% și 25% din vânzări până în anul 2025.

Și asta ne aduce cu adevărat în ziua de azi. BMW produce în continuare modele simbolice, prestigioase, conduse atât de directori de companii, cât și de familisti. Ei vând un număr tot mai mare de hibride electrice și plug-in, deschizând calea modelelor electrice executive. BMW nu a dat semne de încetinire în ultimele decenii și nu arată niciun semn de încetinire acum.

Vino alături de AWR Lease Services ca să explorezi lumea automobilelor electrice şi plug-in hybrid BMW:

  • Flota noastră asigură varietate și cuprinde un număr tot mai mare de automobile BMW plug-in hybrid
  • Flexibilitate maximă prin combinaţia dintre un motor pe benzină sau diesel şi un motor electric
  • Eficienţă maximă datorită distribuţiei inteligente a energiei şi a comutării automate între modurile de propulsie
  • Experienţă de condus aproape silenţioasă în modul pur electric
  • Putere suplimentară în timpul acceleraţiei datorită motorului electric
  • Eficienţă maximă datorită distribuţiei inteligente a energiei şi a comutării automate între modurile de propulsive
  • Experienţă de condus aproape silenţioasă în modul pur electric
  • Eficienţă maximă datorită distribuţiei inteligente a energiei şi a comutării automate între modurile de prop

Articol oferit de:           

De 18 ani

Furnizorul tău de soluții premium de mobilitate  

Leasing operațional ~  Închiriere auto ~ Transfer privat de persoane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *